Sürekli İyileştirme

Sürekli İyileştirme
İyileşme ve gelişim. İş ve özel hayatımızda bizim ve dokunabildiğimiz her şeyin gelişimi...

13 Nisan 2016 Çarşamba

Sizin Motivasyon Kaynağınız Ne?

Her şey kendini tanımakla başlar. Ne yapmaktan hoşlandığınız, neyi çok sevdiğiniz, nelerden hoşlanmadığınız... 
Hala birçok insan, paranın motivasyon aracı olduğunu düşünüyor. Yapılan bir araştırmaya göre yöneticilerin %65i paranın motivasyon aracı olduğunu düşünürken, çalışanlardan sadece %18i bu şekilde düşünüyor. Çalışanlar tarafında motivasyonu sağlayan konular moral arttırıcı faaliyetler %32 ve tanınma %27 oranında
Hepimizin motivasyonunu sağlayan konular farklı. Önemli olan kendi motivasyon kaynağımızın ya da birlikte çalıştığımız kişiler için neyin motivasyon arttırıcı unsur olduğunun farkına varmamız.



Çalışma hayatımızda bizleri neyin motive ettiğine dair yapılan birçok araştırma var, yapılan araştırmaların çoğunda ise çıkan sonuçlar benzer. İlk 3 sırada jenerasyonlara göre oranları farklılık göstermekle beraber performansı hakkında geri bildirim alma-takdir edilme, eğlenerek çalışmak, inisiyatif kullanabilmek yer alıyor. BAREM tarafından gerçekleştirilen araştırmanın detaylarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.barem.com.tr/x-ve-y-kusaginin-is-hayatindan-beklentileri-cok-farkli/

Peki kişiden kişiye jenerasyonlara göre değişen bu motivasyon kaynağı neden bu kadar farklılık gösteriyor? Her birimizin değerleri, önemsedikleri farklı. Değerleriniz nedir sıralayın desem belki bunları peş peşe sıralamak zor gelebilir.
"Bir ağaç olsaydınız hangi ağaç olmak isterdiniz?" sorusuna cevap vererek başlayabilirsiniz neleri önemsediğinizi, değerlerinizin neler olduğunu ortaya koyabilmek için. Ağaca karar verdiniz mi? Çınar ağacı mı kavak ağacı mı elma ağacı mı ya da daha farklı bir ağaç mı?

2.soru neden bu ağaç olmak istiyorsunuz? Meyve veren bir ağaç mı seçtiniz? Ya da çınarı seçme nedeniniz neydi? Köklü, ama hala büyümeye devam eden ve sağlam, dayanıklı, bütün bunların yanında o kadar büyük olması, ihtişamı, salıncak kurulup eğlenceye de imkan sağlaması nedenleriyle mi seçtiniz çınarı? Ya da daha farklı bir sebebiniz mi vardı? "Dayanıklı ve sağlam olmak istiyorsunuz, dik bir duruş sergilemek sizin için önemli. Hayatınızda eğlenceyi gözden kaçırmak istemiyorsunuz. " gibi yorumlar yaparak kendinizi tanıyabilir ifade edebilirsiniz.

Önemsediğiniz bu konular için hayatınıza, işinize kattığınız her yeni şey motivasyonunuzu arttıracak.

İşte bundan sonrası nispeten daha kolay kısmı, buraya kadar yaptıklarımız PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsünün planlama kısmı. Sonrasında iş uygulamaya geçmenize kalıyor.

Motivasyonunuzun yüksek olduğu bir hayat ve iş yaşamı için siz neler yapıyorsunuz?


1 yorum: