Sürekli İyileştirme

Sürekli İyileştirme
İyileşme ve gelişim. İş ve özel hayatımızda bizim ve dokunabildiğimiz her şeyin gelişimi...

10 Ocak 2016 Pazar

2016'da kendinizden ne bekliyorsunuz?

Hiç merak ettiniz mi potansiyelimizin ne kadarını hayatımızda kullanıyoruz. Genellikle iş hayatında potansiyelimizin ne kadarını kullandığımıza dair ölçümler, grup çalışmaları ve testler-değerlendirmeler yapılıyor. Ve potansiyelimizi arttırmak ya da var olanı kullanmak için neler yapabileceklerimiz hakkında yazılar...

Amerika'da Hay Grup tarafından yapılan bir araştırmaya göre ;

  • 100 kişiden 40'ı iş arkadaşlarıyla birlikte çalışma becerisine sahip değil
  • Liderlik eğitimlerine harcanan paranın getirisi beklenenin çok altında
  • Yeni iş başvurusu yapanların sadece %19'u iş alışkanlıklarına ilişkin kendini disipline etme becerisine sahip
  • İnsanların %50sinden fazlası, işini öğrenmek ve geliştirmek konusunda istekli değil
  • İnsanların liderlik yeteneği, ekip çalışması, inisiyatif alma, değişime ayak uydurabilme yetkinliklerindeki yetersizlikler sebebiyle değişim girişimlerinin %70'inde beklenen sonuçlar sağlanamıyor
İş hayatında yapılan bu araştırmadaki kişiler özel hayatlarında da bambaşka birileri olmadıklarına göre özel hayatta da aynı davranışları sergilemeye devam ediyorlar.


*Ted Talks'ta John Gerzema yaptıkları araştırmalarda elde ettikleri verilerden bahsediyor. Erkeklerin kadınlar gibi düşünebilirse dünyanın daha iyi bir yer olacağını düşünenlerin oranlarını gösteriyor aşağıdaki grafik.















Burada bahsedilen aslında tüm kadınların ne kadar iyi davranışlara sahip oldukları değil. Daha kadınsı davranmak ile söylenmek istenilen empatik, sabırlı, esnek, sezgisel, işbirlikçi, sabırlı davranmak ve gelecek için plan yapmak gibi özellikler. Tüm bunlar duygusal zekanın bir parçası ve her şey kendimizi tanımakla başlıyor.

Gerek iş hayatında gerekse özel hayatımızda potansiyelimizi kullanmak için kendimizi tanımaya başlayalım. Empati yapabiliyor muyuz yoksa yaptığımızı mı sanıyoruz, yeterince esnek davranabiliyor muyuz, ... Bu soruların cevaplarını vermeye başladığımızda artık hayatımızda fark yaratabiliriz.

Kendimizi tanıdığımızda;
  • İlişkilerimizi daha iyi yönetiriz
  • Değişime ayak uydururuz ve kendimizi değiştirmeye istekli oluruz
  • Stresle başa çıkabiliriz ve huzuru buluruz
  • Etrafa da pozitif enerji yayarız
Doris Mortman "Kendinizle barışana kadar sahip olduklarınızdan memnun olamazsınız" demiş. Kendinizle barıştığınız, yapabileceklerinizi ve beklentilerinizi belirlediğiniz, sonunda da bunları başardığınız bir yıl olsun.


*Kaynak: Ted Talks John Gerzema konuşması - https://www.youtube.com/watch?v=YxgTsyL4y0E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder