Sürekli İyileştirme

Sürekli İyileştirme
İyileşme ve gelişim. İş ve özel hayatımızda bizim ve dokunabildiğimiz her şeyin gelişimi...

28 Ocak 2016 Perşembe

Bilmek ve Yapa-Bilmek

Otomobil için hız sınırı şehirler arası çift yönlü karayollarında 90 km/saattir.
Sigara içmek sağlığa zararlıdır.
Şeker sağlığa zararlıdır.

Bu saydıklarımızı bilmeyen var mı? Peki içimizden kaç kişi bu kuralları uyguluyor? Herhangi bir konu hakkında bilgi sahibi olmamız bildiğimizi hayata geçireceğimiz anlamına gelmiyor. Her davranışımızda iyi olabilmek, bildiklerimizi uygulayabilmek için 3 konuda da iyi olmamız gerekiyor.


  1. Bilgi
  2. Beceri 
  3. Tutum
Yapabilmek= Bilmek+Beceri göstermek+Tutum sergilemek

diyebiliriz.

Peki tutumumuzu değiştirmek kolay mı? Beğenmediğimiz davranışlarımızı nasıl değiştirebiliriz?
Önce değişikliğin ne olması gerektiğini bilmek gerekiyor. "İyi iletişim kurabilmek için karşımdaki kişiyi iyi dinleyebilmek gerektiğini biliyorum." dediğimde ilk adımı atmış oluyorum. İkinci adım dinleme becerisini sergilemek. Bunu da ne kadar çok tekrar edersem becerimi o kadar geliştirmiş olacağım. Başta iletişimde olduğum kişilerle bilinçli olarak kendimi dinlemeye yöneltebilirim, "acaba çok mu konuştum?", "artık sussam ve karşımdakini dinlesem mi?" gibi sorularla. Becerimi geliştirmek için ne kadar çok uygulama yaparsam bu sorgulamanın olmadığı, artık bilinçsiz olarak karşımdakini dinlemek konusunda kendimi zorlamayacağım. Bu da becerimin artık tutumum haline geldiği an olacak.
Örneğimiz iyi bir sürücü olmak da olabilir. Önce bilgiyi edinmek gerekiyor. Aracı tanımak, debriyajı, vitesi, gazı, freni, trafik kurallarını, .... öğrenerek başlayacağız. Ne kadar sık araç kullanırsak araç kullanmak konusundaki becerimizi o kadar geliştireceğiz. Bir süre sonra vites değiştirirken hangi viteste olduğumuzu kontrol etmemiz gerekmeyecek ya da park ederken tedirgin olmayacağız.

Yapabilmeyi istediğimiz konu ne olursa olsun, bilgiyi edinip üzerine çalışmamız gerekiyor. Yetişkin öğrenmesinde Lombardo ve Eichinger'in 70:20:10 modeli bize eğitimin öğrenmemizdeki payının %10 olduğunu gösteriyor. %70 uygulamalar, işbaşındaki eğitimlerimiz-uygulamalarımız. Ne kadar çok çalışırsak o kadar iyi olduğumuz davranışlarımız oluyor.



2016 yılı bol uygulamalı bir yıl olsun, benim için öyle olacak.

Haydi şimdi öğrendiklerimizi uygulamaya!









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder