İyi liderlerin sahip oldukları en önemli özellik duygusal zeka olarak vurgulanıyor.
Duygusal zekanın 5 ana başlığı ve alt detayları da aşağıdaki gibi tanımlanabilir (1) :
- Kendini bilmek-tanımak
- gerçekçi değerlendirme
- kendini beğenmeyen mizah duygusu
- kendine güven
- Kendini düzenleyebilmek-dizginleyebilmek
- çatışma
- belirsizlikle başa çıkabilme
- bütünlük
- Motivasyon
- iş için azim
- çıtayı yükseltme isteği
- bağlılık ve iyimserlik
- Empati
- satır aralarını okuyabilme yeteneği
- grup dinamiğinde beceri
- Sosyal beceriler
- ekiplerle uzmanlık
- inandırıcılık
- işbirliği için ödül
Kendimizi ve ekibimizi tanımadığınız sürece hangi konuda daha iyi olduğumuzu ya da birlikte çalıştığımız kişilerin hangi konularda iyi olduklarını bileyiz. Bu ilk adımdaki tanıma olmadığında kendimizle ya da ekibimizle ilgili neleri düzenlememiz ve nelere dikkat etmemiz gerektiğini de fark edemeyiz.
Kendimizi ya da ekibimizi, iş yerinde yaptığımız işleri kolaylaştırmak, hangi görevde kimin daha iyi çalışacağını bilmek ya da ekibimizde her işi yapmamız için gerekli beceri var mı görmek için düşünme stilimizi öğrenmekte yarar olacağını düşünüyorum.
Siz büyük resme mi odaklanıyorsunuz, küçük detaylarla mı ilgileniyorsunuz?
Fikirler, prosesler, harekete geçmek ya da ilişkiler... Hangisi sizin için önem taşıyor ya da bunlardaki öncelik sıranız ne? Bütün bunlar düşünme stilinizi etkileyen ve aynı zamanda ekiple birlikte çalışırken ne tip bir kişilik otaya koyduğunuzu belirleyen etmenler. Farklılıkların desteklendiği bir ekip daha yaratıcı, daha inovatif, gerçeklere daha iyi odaklanan ve bu gerçekleri daha iyi işleyen ekipler oluyor. Başka bir deyişle içinde bulunduğunuz ekip, iş yapış tarzıyla, olaylara bakış açısıyla size benzemiyorsa birbirlerine benzeyen ekiplere göre daha başarılı bir ekiptesiniz. Burada sadece düşünme stiliyle değil, kadın-erkek, genç-yaşlı olması, farklı etnik gruplara dahil olması ile oluşan bir ekipten bahsediyoruz. McKinsey tarafından 315 firmanın katılımıyla yapılan araştırmaya göre, diğer firmalardan %35 daha fazla etnik ve ırk çeşitliliği olan firmalar ortalamanın üstünde finansal getiri sağlıyor. Yine aynı araştırmaya göre cinsiyet çeşitliliği diğer firmalardan %15 fazla olan firmalar da bulundukları endüstri ortalamasının üstünde finansal getiri elde ediyor. (2)
Kendi düşünme stilinizin ne olduğunu ekteki kısa anlatımı izleyerek bulabilirsiniz.
https://hbr.org/video/4672762766001/identify-your-thinking-style
(1) _ https://hbr.org/2004/01/what-makes-a-leader?referral=00060
(2) _ http://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/why-diversity-matters