İnsanlar, yeni bir işe başlayacaklarında, yeni bir adım atacaklarında hep tedirgin olurlar. Çünkü alışık olduğumuz düzen, düzensizlik de olsa, kayıplarımız da olsa bildik, tanıdıktırlar. Bilinmezlik ise herkesi korkutur.
Mevcut durumda içinde yer aldığımız ortam ve gelecek durumda içinde yer alacağımız durum arasında bizim için avantajlar ve dezavantajlar ne olacak analizini yapmak hepimizin işini kolaylaştıracaktır. Örneğin; sağlıklı yaşam için spor yapıp sağlıksız yeme alışkanlıklarınızı bırakmaya karar verdiniz. Bu durumda spor yapmayıp sağlıksız yiyecekleri yemeye devam ettiğimiz durumda avantajlar ve dezavantajlar ne olacak? Sağlıksız yiyeceklerden vazgeçip spor yaptığımız zaman avantajlarımız ve dezavantajlarımız ne olacak? Bu iki durumu aşağıdaki gibi örnek bir tablo ile yazılı hale getirip gözümüzle durum analizini gördüğümüzde karar vermemiz daha kolay olmaz mı?
9 avantaj ve 3 dezavantaja karşılık, 3 avantaj ve 9 dezavantaj var. Bu durumda seçilmesi gerekenin spor ve sağlıklı yiyecekler olduğu aşikar. (Belki bu vesileyle spora başlamak, sağlıksız yiyeceklerden kurtulmak isteyenlere de vesile oluruz :) )
Aynı yukarıdaki örnekte olduğu gibi, Yalın faaliyetlerin firmamıza uygun olup olmadığına karar vermek için önce gerçekten Yalın gelişimin ne olduğunu ve bize nasıl fayda sağlayacağını anlamamız gerekiyor.
Yalın
gelişimin
bir amacı da,
kişilerin
yaptıkları
işi
yapmalarına
izin
vermektir.
Bunun
ne anlama
geldiğine
ilişkin
bir
fikir
edinmek
için
kendi
mesleğinizle
ilgili
aşağıdaki
soruları
yanıtlayın:
•
Sizi işinizi yapmaktan alıkoyan
konular nelerdir?
•
Yapmak
zorunda olmadığınız ama yaptığınız işler nelerdir?
•
Çalışmanızı
kolaylaştıracak
şey nedir?
•
Çalışmalarınızı
daha
tatmin
edici
hale ne
getirir?
•
Ekiplerinizin becerilerini
ve
yeteneklerini
arttıracak
olan
şey
nedir?
•
Çalışma
ortamınızda
neyi
iyileştirirsiniz?
•
İşinizde sizi ne daha
başarılı
kılar?
Bu sorunları çözebileceğinizi düşünün. Bu değişim, tutumunuz, mevcut zamanınız,
başarılarınız, performansınız, yerine getirme hissiniz, heyecanınız, stres ve
hayal kırıklığı seviyenizde nasıl bir farklılık yaratır? Şimdi bu düşünceyi
kuruluşun her tarafına doğru genişletin. Tüm iş arkadaşlarınız bu sorunları
kendi alanlarında çözebilirlerse
nasıl bir toplam fayda yaratır?
Bireylerin ve kuruluşunuzun bir bütün olarak olanaklarını düşünün; ne kadar çok
şey başarılabilir? Yalının odak noktası, gücü ve nihai amacı budur.
Bunları biraz daha görsel ve sayısal olarak ifade edebilirsek Yalın araçları kullanmaya karar veren firmaların neden bu yolu seçtiğini anlamak daha kolay olabilir. Örneğin "Yerinde Kalite" uygulamak ve uygulamamak arasında nasıl bir fark var? Aşağıdaki grafikte de görebileceğimiz gibi "Yerinde Kalite" uyguladığımızda, maliyetlerimiz düşüyor, hatayı bulma ve ortadan kaldırma becerimiz artıyor.
Aşağıdaki rakamlar, Yalın yönetim uygulayan pek çok endüstride ve birkaç yıllık bir sürede farklı boyutlardaki şirketlerin ortalama sonuçlarıdır: (1)
- Sevkiyat performansında %26 artış
- Stok devir hızında %33 iyileşme
- Verimlilikte %25 artış
- Hurdada %26 azalma
- Alan kullanımında %33 iyileşme
Tüm bu sonuçlara bakarak Yalın Yönetim felsefesinin iyileşmemizi, yarınımızın bugünümüzden iyi olmasını sağladığını görebiliyoruz.
Hem bireysel olarak hem kurumsal olarak, yarınımızın bugünden daha iyi olması için çalıştığımız zamanların artması dileğiyle...
(1)http://leanmanufacturingtools.org/63/benefits-of-lean-manufacturing/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder